Potáborová víkendovka - Atlantida

19. - 21. října
Opatov


LUCIFEROVY PERUTĚ
Plížíme se černočernou tmou, občas přerušenou kuželem světla z pouliční lampy. Využíváme každého tmavšího místa, každého koutu, všech stínů v okolí, ani stéblem trávy nepohrdneme. Přískoky střídá pohyb po všech čtyřech, následovaný strnutím v nepříliš pohodlné pozici s kymácejícím se batohem, ledabyle pověšeným na jednom rameni. Ale není čas na lítost ani na opravy výstroje. Náš cíl je jasný. Musíme se nepozorovaně dostat ze zastávky v Opatově do školy tamtéž a při tom nás nesmí chytit ani tajemné postavy, pohybující se v okolí, ani rychlá spojka z blázince, kterou by na nás mohl zavolat mírumilovný občan, poněkud vyděšený postavou s batohem, která se pokouší celá schovat za jeho vzorně střiženým, jeden metr vysokým keříčkem.
Postupně jeden po druhém, vlastně spíš jedna po druhé, přibíháme ke dveřím školy a jsme vpuštěni do bezpečí. Sem na nás nemohou. Shazujeme batohy a znovu se vítáme. Moc nás na výzvu Jožky nepřijelo, to je pravda, ale o to lepší a silnější sestava se tu sešla- Jíťa Mikeš, Ťuťanka, Paik, Marťa, Radka (která sice nebyla na táboře, ale nikomu to nevadí a o to víc jsme rádi, že tu je s námi), Martin a moje maličkost. Následuje zabydlení se v tělocvičně, odevzdání plyšáků ke zničení a našich domácích výtvorů do kuchyně  a příprava slavnostní a zároveň soutěžní uvítací večeře. Soutěží každý, kdo přivezl jídlo udělané doma a porotci jsou všichni přítomní, tedy i organizátoři Jura Balvan, Radim Čavoj-Vegan, Laďka, Markéta, Pirát a Majda. Byla to tvrdá soutěž. Sešly se opravdové chuťové skovsty jako blíže nespecifikovatelná hrouda něčeho, co vzdáleně tvarově připomínalo bábovku, (chuťově jsme tuto teorii ověřili a potvrdili, byla moc dobrá), chleba s máslem a se sýrem, od organizátorů výborné polomáčené sušenky (vybalené doma, made in obchod), druhá bábovka, tentokrát ověřitelná pouhým pohledem, pomazánka, marmeláda, čokoláda a palačinky od Paika, které to nakonec vyhrávají na celé čáře.
Po večeři následuje chvíle klidu. Takové „ticho před bouří“, které si ale nikdo neuvědomuje. Pak to vypuká. Stará známá melodie ze Star Wars se rozezněla po žulou obložených chodbách a schodech školy a u nás, účastníků, se pomalu začíná znovu projevovat reflex, popsaný Pavlovem. Ne, slintat jsme opravdu nezačali, ale po mírném a vlídném pobídnutí od organizátorů (staré známé „Vezměte si věci na zničení a za dvě minuty sraz dole! Tak dělám! :-D Jedu na ty nohy! :-D“) jsme se během pár chvil shromáždění u hlavních dveří školy.
Částečně venku, částečně vevnitř čekáme na instrukce, když kolem velice pomalu projede auto, zastaví se kousek od nás a z kufru dva pohunci začnou vytahovat...proboha, to snad ne! Těla! Opravdová lidská těla, vyřízlá z kartonu! Právě jsme se stali totiž stali svědky příjezdu Černé sanitky. A kdyby jen svědky, hned se totiž dozvídáme, že jsme i součástí toho odporného obchodu s lidským masem, respektive orgány, a našim úkolem je co nejrychleji sehnat potřebné chybějící kusy (orgány) a zachránit tak Svatavu a jejího přítele. Rozdělíme se do dvou skupin a vydáváme se hledat pochybné existence, které kupčí s lidským zdravím a které nám jsou schopny dodat chybějící materiál. Jen se nenechat chytit! Postupně se obě těla zaplňují, i když to kolikrát není jednoduché, například slinivka se kvůli své křehkosti nesmí nést v rukou, střeva se musí přenášet co nejblíže místu, kde obvykle končí (ten spodní konec), oči smí nést jen ten, kdo sám nevidí, a tak podobně. Hurá, máme složeno, můžeme se jít zahřát a zalézt do spacáků, vše dle libosti.
Druhý den ráno vstáváme brzy a vyrážíme na louky. Je třeba pokosit jeden kousek horní louky a vyhrabat nánosy z půlky jezírka . Jura se chopí kosení, já mu dělám hraběnku a zbytek lidí si jde hrát na bahňáky. Kam se hrabe Mrtvé moře! Je krásně, teplo, nebe je bez mraků a práce v jezírku jde Rádi a Martě krásně od ruky, takže to mají hotové raz dva. Pak ještě ořežeme pár keřů příliš zasahujících do království trávy a vydáváme se směr cesta na Markvartice. Cestou nás překvapí koloušek, klidně se pasoucí pár kroků od nás a trousící zlaté bobky. Je velmi nápadně podobný Markétě...a kousek od nás je záhadný dopis. Pak nám to dojde. Totiž, my jsme se tu nesešli náhodou, přišli jsme získat Luciferovy perutě, a ten dopis je první indicie. Říká nám, co dělat s koulouchem a jeho výtvorem. Máme zlaté kolouškovy bobky ve skupinách dopravit až na konec cesty značené fáborky, nesmíme se jich dotýkat a občas s nimi musíme překonat různé nástrahy, jako je třeba díra v pařezu nebo modrý čtverec, zavěšený mezi dvěma stromy, kterým musí bobek prolétnout, abychom mohli pokračovat dál. Cesta končí u tábořiště, kde už Pirát s Radimem připravují jídlo. Když dorazí ostatní (ano, naše družstvo zase zvítězilo :-) ), můžeme se najíst. Špekáčky málo kdy chutnaly lépe.
Po obědo-svačino-večeři pro nás mají orgové připravenou další hru. Znovu  rozdělení na skupiny a znovu s klackem v ruce se vydáváme zabarvit co nejvíce obrázků. Není to tak jednoduché, jak to zní. Každý klacek je dlouhý asi 4m a my ho můžeme držet jen za jeden konce. Celá skupina musí být namačkaná na poslední nejtěžší třetině a na opačném konci je přidělaná houbička, kterou musíme namáčet do barvy a následně s její pomocí označovat papírky s obrázky, které jsou různě poschovávané po lese. S ubývajícím světlem a přibývající tmou je to čím dál tím větší výzva, něco najít, označit a trefit se zpátky k barvě. Kdo to vyhrál si už nepamatuju, ale rozhodně to byla sranda.
Vlahou podzimní nocí se vracíme zpět do školy. Na cestu nám svítí měsíc a komu by snad byla zima, může se proběhnout. Ve škole se po chvíli rozjíždí volná zábava, kdy je část lidí dobrovolně zavřená v kuchyni a chystá večeři a druhá část ji pozoruje a komentuje skrz výdejní okno z jídelny – prostě si z nás udělali typickou jihoamerickou televizní telenovelu se vším všudy, nechybí ani komplikované mezilidské vztahy a úžasná jména dlouhá přes dva řádky, která si nikdo nepamatuje. Je úžasné, co všechno se dá odvodit z podání vidličky :-)
Po večeři, kterou do sebe skoro nikdo nemůže nacpat pro nedostatek prostoru po obědě, se dělíme do dvou skupin a naším úkolem je ztvárnit různým způsobem to, jak Lucifer přišel o perutě. Můžeme si vybrat, jestli to zatančíme nebo zazpíváme. Na přípravu máme pocitově hodně dlouhý čas, během kterého si nás orgové „nenápadně“, jednoho po druhém, odvádějí do jedné z tříd, kde sedí sám velký Lucifer. Je to mazaný chlap. Chce od nás, abychom mu donesli perutě a všelijak to na nás zkouší. Nakonec z toho všeho mluvení vyplyne, že máme klasicky tři možnosti. Ani jedna z nich není nic moc - buď mu doneseme to žádané peří, nebo mu ho nedoneseme a on za trest popraví jednoho z milých chlupatých a nevinných plyšáků, a nebo mu to peří zase nedoneseme, ale za to se můžeme podepsat na prázdný list papíru. Celé je to krásně podbarvené klavírním doprovodem. Co byste si zvolili Vy? (já se podepsala a proto vy trpíte a čtete tenhle zápis, muhaha...). Cílem toho všeho, jak nám bylo později vysvětleno, je poznání, že nám vlastně nikdo nezakázal zvednout se a prostě odejít. Nikoho z nás to ani nenapadlo, protože to nebylo v nabídce možností. A my jsme jako ovce uvažovali všichni stejně - co není v nabídce, neexistuje. Takže za mě velký dík organizátorům za tuhle hru, snad tu zkušenost nebudu muset nikdy použít :-)
Po obchodním rozhovoru s Luciferem následují v krátkém sledu za sebou dvě velice kvalitní a dobře zpracované autorské hry o tom, jak vlastně Lucifer přišel o prutě a proč je chce tedy zpět. Obě skupinky to zvládají na výbornou, existuje o tom i videozáznam :-) Po kulturním zážitku přichází Pirát s dalším zážitkem, tentokrát gastronomickým. Nese ho v hrnci, takže se nejprve všichni zděsíme, že pro nás má zbytek hrachové polévky od „oběda“, ale nakonec se z hrnce vyklubou buchty. Výborné buchty, které mizí, dalo by se říct, přímou úměrou k tomu, jak jsou dobré. A to je vlastně konec oficiálního programu této výborné víkendovky. Následují chvíle osobního volna, vyplněné hrou na kytaru, zpěvem, povídáním a nakonec spánkem.
Ráno se probouzíme do mlhy, která je pravým opakem sobotního rána, balíme se, snídáme uklízíme, loučíme se a mizíme z Opatova.

Tak snad zase v létě. Ahoj :-)

Evka



Žádné komentáře:

Okomentovat